Waar vind je betrouwbare webpagina’s over brandveiligheidsnormen in Nederland?

Op het internet kun je tegenwoordig alles vinden. Zo wordt er dagelijks nieuwe informatie geüpload op het world wide web. Als je iets wilt opzoeken, dan is het een wirwar aan informatie wat je tegenkomt. Maar welke webpagina moet je dan aanklikken? Iedereen kan namelijk iets online zetten en niet alle informatie is even betrouwbaar. Voor sommige onderwerpen is het echter van belang dat de informatie te vertrouwen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandveiligheid. Onjuiste informatie kan leiden tot onveilige situaties en dat moet je te allen tijde zien te voorkomen. Voor vele branches zijn brandveiligheidsnormen van belang. Maar waar vind je betrouwbare webpagina’s over de brandveiligheidsnormen in Nederland?

Instanties en instituten

In Nederland mogen we niet klagen als het gaat om regelgeving. Vele aspecten van het dagelijks leven zijn hier goed verzorgd. Ook zijn zaken zoals veiligheid en zorg goed geregeld. Met betrekking tot brandveiligheid zijn er ook veel richtlijnen opgesteld. Door deze richtlijnen constant te evalueren en waar nodig wijzigingen door te voeren, is er in Nederland een veilige werkomgeving gecreëerd. Om betrouwbare informatie over de brandveiligheidsnormen in Nederland te vinden, kom je vaak uit bij webpagina’s van instanties en instituten. Veilige webpagina’s zijn vaak websites van overheidsinstanties. Daarnaast kun je er ook van uitgaan, dat de brandweer over veel kennis beschikt. Let er altijd op dat een website beveiligd is. Dit kun je zien aan ‘https’ aan het begin van een url.

·        Brandweer Nederland

Als het aankomt op brandveiligheid en brandbestrijding, dan moet je bij de brandweer zijn. Deze specialisten beschikken over decennialange kennis met betrekking tot brandveiligheidsnormen. De website van de brandweer is, als nationale hulpdienst, dan ook te vertrouwen. De lokale brandweer kan jou ook altijd van informatie en tips voorzien. Online kun je als huiseigenaar lezen over veilig wonen. Ondernemers vinden hier bijvoorbeeld informatie over een brandveilige horecaonderneming.

brandweer brandveilig blussen

·        Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV)

Het NIPV is een instituut dat onderzoek doet naar brandveiligheid. Op basis van onderzoeken publiceert het NIPV handboeken over brandpreventie en deelt het documenten met allerlei kennis over brandveiligheidsnormen in Nederland. Op de website van het NIPV zijn ook allerlei hulpmiddelen te vinden om de brandveiligheid van gebouwen te verbeteren. Ze beschikken daarnaast over handige e-modules en een helpdesk.

·        Nederlandse Normenvereniging (NEN)

NEN is dé vereniging die de richtlijnen en normen ontwikkelt voor brandveiligheid. Ze focussen zich met name op gebouwen en constructies. Op basis van onderzoeken, rapporten en advies, stelt het NEN protocollen op voor brandveilige gebouwen. De normen die de NEN opstelt hebben onder andere te maken met vluchtroutes, branddetectie en de brandwerendheid van bouwmaterialen. Zo zijn er verschillende soorten branden en elk van deze branden heeft een eigen blusmethode en risicolevel. Branden zijn daarom opgedeeld in verschillende brandklassen, lopend van brandklasse A tot brandklasse F. Zo is een blusmiddel met brandklasse A geschikt voor het blussen van vaste stoffen, zoals hout. Brandblussers met brandklasse F zijn daarentegen geschikt voor het blussen van vetten en oliën met hoge temperaturen. De NEN regelt de richtlijnen hiervan op basis van de Europese richtlijnen.

Lees ook:  De beste linkbuilding tips voor 2022

·        Vereniging Eigen Huis

Wil je thuis zelf snel checken hoe het gesteld staat met de brandveiligheid in jouw huis? Dan kun je via de website van Vereniging Eigen Huis (VEH) gratis een veiligheidschecklist doen. Hiermee controleer je niet alleen de brandveiligheid, maar ook nog eens de inbraakpreventie en de status van alle installaties. Daarnaast kun je voor al jouw woonvragen terecht bij de VEH. Het is namelijk een consumentenorganisatie die zich inzet voor de belangen van huiseigenaren in Nederland.

Bovenstaande organisaties beschikken allen over betrouwbare webpagina’s over actuele brandveiligheidsnormen in Nederland.

Soorten brandklassen

Zojuist hebben we het al even gehad over enkele brandklassen. Het is voor de brandveiligheid namelijk handig om te weten wat alle brandklassen inhouden. Sommige brandklassen zijn relevanter voor huiseigenaren en andere voor bedrijven. Hieronder volgt kort een beschrijving van alle klassen, van A t/m F.

brandklasse vuur

Brandklasse A:

Dit duidt op branden die ontstaan door vaste, niet-smeltende stoffen. Denk hierbij aan hout, maar ook aan meubilair, textiel, kleding en rubber. Brandklasse A bevat de minst brandbare materialen van alle brandklassen. Je zou kunnen zeggen dat rubber en textiel snel branden, maar niet in vergelijking met brandklassen B t/m F. Dit is bepaald op basis van o.a. vlamtijd, rookontwikkeling en temperatuurstijging. Een waterblusser of schuimblusser is voor klasse A voldoende.

Verder kunnen we klasse A nog opsplitsen in A1 en A2. Materialen in de categorie A1 leveren geen bijdrage aan het oplaaien van een brand. Materialen in de A2 categorie zorgen daar in geringe mate voor.

Brandklasse B:

Materialen in klasse B zijn onder andere benzine, oliën en vetten. Hiermee worden geen oliën of vetten bedoeld op hoge temperaturen, zoals in keukens. Een waterblusser is voor brandklasse B niet voldoende. Voor deze categorie branden is een poederblusser of sproeischuimblusser de oplossing.

Brandklasse C:

Dit is de categorie van branden die ontstaan door gassen, zoals aardgas. Het belangrijkste bij deze klasse, is het dichtdraaien van de gaskraan wanneer dit mogelijk is. Zo kan een gaswolk voorkomen worden. Gassen kunnen het beste bestreden worden met een poederblusser.

Brandklasse D:

Klasse D bevat brandbare metalen, zoals lithium of aluminium. Vele branden ontstaan door ontploffende lithiumbatterijen. Denk hierbij aan oververhitte elektrische apparatuur. Voor deze branden zijn speciale poederblussers beschikbaar.

Brandklasse E:

Deze categorie is in Nederland komen te vervallen. E duidt namelijk op een elektrische brand, zoals een kortsluiting. Echter, omdat in zulke gevallen het elektrische apparaat brandt en niet de elektriciteit zelf, valt deze tegenwoordig onder klasse A of B. Bij een branduitbraak in deze categorie, is het zaak dat de elektriciteit eerst uitgeschakeld wordt, voordat je begint te blussen. Het beste brandbestrijdingsmiddel is een poederblusser.

Brandklasse F:

In tegenstelling tot oliën en vetten uit categorie B, ontstaan deze branden uit de hitte die vrijkomt van hete oliën en vetten. Daarbij moet het ook om meer dan 5 liter gaan, wilt het geclassificeerd worden als brandklasse F. Gebruik voor deze branden een sproeischuimblusser of vetblusser.

Je hebt nu geleerd welke webpagina’s betrouwbaar zijn en welke blusmethoden je voor welke brand moet gebruiken. Zo kun jij vooruit en jezelf verder verdiepen over de brandveiligheidsnormen in Nederland.

Lees ook:  De perfecte vloer kiezen: welke vloer past het beste bij jouw interieur?